Tak mogłoby wyglądać prawobrzeże Wisły w Toruniu [WIZUALIZACJA]

Box2 Wiadomości
Wizualizacja zwycięskiego projektu Patryka Gwiazdy i Dawida Jarosza. Materiał Urząd Miasta Torunia

Zakończył się konkurs na zagospodarowanie prawobrzeża Wisły w Toruniu. Uczestnicy musieli zaprojektować obszar, położony od Przystani Toruń do Portu Drzewnego. Łącznie do organizatorów wpłynęły 32 prace z Polski i zagranicy.

Wartość historyczno-przyrodniczą obszaru prawobrzeża Wisły w Toruniu podkreślali prezydent Michał Zaleski i Emanuel Okoń, miejski konserwator zabytków. Celem konkursu było przygotowanie rozwiązania urbanistyczno-architektonicznego dla tego obszaru. Chodziło o to, by zaadaptować ten teren do funkcji rekreacyjno-edukacyjnej. Łącznie z całej Polski i zagranicy na konkurs wpłynęły 32 prace. Zwycięski projekt stworzyli Patryk Gwiazda oraz Dawid Jarosz (Konstancin-Jeziorna). Zespół otrzymał nagrodę w wysokości 25 tys. zł.

Wizualizacja projektu 1. nagroda

2. nagroda w wysokości 10 tys. zł powędrowała do Doroty Ryżko, Jakuba Pieńkowskiego i Wiktora Gago z Piaseczna, a 3. miejsce zdobyli architekci z Limanowa (smoter+strug). Przyznano także dwa wyróżnienia, dla zespołu ze Szwecji (Daniel Soto Martinez i Tomasz Jakub Knapik) i Adama Krzysztofiaka z Wrocławia.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *