Wybierz detoks, który pokochały gwiazdy. Łazienki Uzdrowiskowe w Ciechocinku zapraszają

Box2 Materiały partnera
Fot. Łukasz Piecyk

Skoro sprzeciwiasz się bałaganowi w domu, dlaczego tak łatwo zanieczyszczasz siebie? Kupując półprodukty i genetycznie modyfikowane mięso świadomie wprowadzasz do organizmu chemię, skazując się na choroby i problemy ze snem. Postaw na detoks i zmień swoje życie.

Ciągły stres, posiłek spożywany w biegu i nieregularne żywienie – tak wygląda życie wielu Polaków. Coraz częściej narzekamy na złe samopoczucie, bezsenność i kłopoty ze skupieniem uwagi. Niewielu jednak wie, że podłoże tych problemów znajduje się metr nad ziemią – w naszym żołądku. To tam trafia jedzenie – paliwo, które zasila nasz organizm. To od nas zależy, czy siłę będziemy czerpać z przetwarzania „śmieci”, czy  świadomie sięgniemy po warzywa i owoce.

Do zdrowego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych zachęca swoich gości sanatorium Łazienki Uzdrowiskowe nr 1, organizując turnusy wprowadzające do warzywno-owocowego detoksu.

Celem takiej diety jest przywrócenie organizmowi zdolności do samoleczenia i wspomaganie jego układu odpornościowego. Warzywa i owoce, które są podstawą codziennego jadłospisu, dostarczają nam nie tylko wiele cennych składników odżywczych, ale także antyoksydantów i przeciwutleniaczy.

– W trakcie pobytu prezentujemy naszym gościom w jaki sposób dbać o zdrowie, wdrażając poprawne nawyki żywieniowe – mówi Beata Przekwas, Pełnomocnik Zarządu ds. Zarządzania Jakością. – Dieta warzywno-owocowa układana jest przez dietetyków, kucharze zaś dokładają wszelkich starań, by wszystko to było smaczne i urozmaicone.

Podstawą zdrowej diety musi być różnorodność smaków. W posiłkach serwowanych podczas kuracji nie brakuje więc surowych warzyw korzeniowych, kapustnych, cebulowych, psiankowatych, dyniowatych i liściastych, a także produktów kiszonych i kwaszonych. Spośród owoców wybrane są te o niskiej zawartości cukrów: jabłka, cytryny, jagody i grejpfruty. Wszystkie pochodzą od lokalnych dostawców – z kujawsko-pomorskich sadów i ogrodów.

Jak w praktyce wygląda detoks? Kuracja proponowana przez dietetyków Łazienek Uzdrowiskowych w Ciechocinku trwa 14 dni. W jej trakcie uczestnicy otrzymują trzy pełnowartościowe posiłki o wcześniej wyznaczonych porach. Odstępy między śniadaniem, obiadem i kolacją nie mogą być dłuższe niż 4-5 godzin. W międzyczasie należy pić dużo płynów: wodę z cytryną i zielone herbaty. Detoks warzywno-owocowy wyklucza spożywanie mocnej czarnej herbaty, kawy i alkoholu. Nie wolno także jeść mięsa i produktów zbożowych.

– Każdy, kto zdecyduje się rozpocząć detoks pod naszą opieką, przejdzie konsultacje z lekarzem – zaznacza Beata Przekwas – Z kuracji nie mogą korzystać między innymi osoby z cukrzycą typu pierwszego, z nadczynnością tarczycy i niedoczynnością nadnerczy, a także nowotworami i kobiety w okresie ciąży.

Pierwsze dni diety wiązać się mogą ze zmianami w funkcjonowaniu organizmu. Odczujemy osłabienie, ból głowy, nudności i ból brzucha. To naturalna odpowiedź na zmiany i początek procesu odtruwania.

Pozytywnym skutkiem detoksu warzywno-owocowego jest utrata zbędnych kilogramów. Uczestnicy kuracji efekt wspomagają ćwiczeniami ruchowymi. Uzdrowisko w Ciechocinku zapewnia nowoczesną bazę zabiegową oraz basen. Dodatkowo codzienną aktywność fizyczną uprawiać można w formie spacerów w ogrodach, wśród kwiatowych dywanów i pod najsłynniejszymi w Polsce tężniami.

Pobyt w Łazienkach Uzdrowiskowych Nr 1 to nie tylko ,,wczasy zdrowotne’’ – to także modna i skuteczna dieta oczyszczająco-odchudzająca, którą pokochały polskie gwiazdy. Szczegóły dostępne są na stronie www.uzdrowiskociechocinek.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *