Babka, żurek, sałatka – bez jakich potraw Wielkanoc się nie odbędzie?
Ze Świętami Wielkanocnymi niemalże nieodłącznie związanych jest kilka potraw, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Jakie potrawy są jednak absolutnym, świątecznym must-have?
Wiele osób wymieni tutaj sałatkę warzywną, która musi być obecna na większości świątecznych stołów. Ziemniaki, marchewki, jajka, jabłka, por, ogórek… a to wszystko w dużej ilości majonezu. Klasyka sama w sobie. Może nie jest to najmniej kaloryczna potrawa, ale za to jaka pyszna.
Nie można oczywiście zapomnieć o babce. Dla wielu osób to właśnie bez niej Świąt być nie może.
– Bez wielkanocnej babki nie wyobrażamy sobie świąt. To tradycja. Właściwie odkąd pamiętamy, w naszym domu były i są babki wielkanocne, piekły ją nasze babcie, a my to kontynuujemy. Bez niej nie ma Świąt Wielkanocnych – mówią kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Zelgnie.
Na świątecznych stołach nie może też zabraknąć żurku (najczęściej w chlebie i z białą kiełbasą), sernika i mazurka. Coraz częściej praktykuje się także robienie własnego pasztetu. Przepis na Pasztet Zajączkowski, który przygotowały kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Zajączkowie, znajdziecie tutaj:
Jeśli natomiast znudził się Wam sernik, który pieczecie za każdym razem i chcielibyście spróbować innego przepisu, to TUTAJ znajdziecie przepis na Sernik Głuchowski, którego przygotowaniem zajęły się kobiety z KGW z Głuchowa.