Jakie garnki będą najlepsze na płytę indukcyjną?
Energooszczędność i funkcjonalność płyt indukcyjnych sprawia, że cieszą się one rosnącą popularnością. Jeżeli jesteś posiadaczem takiej kuchenki albo planujesz jej zakup, powinieneś rozważyć także inwestycję w odpowiedni garnki. Wybór tych niewłaściwych może doprowadzić np. do przypalenia się podgrzewanej potrawy. Czym kierować się podczas zakupu garnków do płyty indukcyjnej?
Najważniejsze – ferromagnetyczne dno
Aby garnki mogły nagrzać się do pożądanej temperatury i zapewnić Ci bezpieczeństwo gotowania, powinny posiadać ferromagnetyczne dno. Producenci oznaczają takie rozwiązania specjalnym znaczkiem indukcji, jednak istnieje pewien sposób, by upewnić się, że garnek sprawdzi się na Twojej kuchence. Wystarczy, że przyłożysz do niego magnes – np. z lodówki. Jeżeli dno naczynia przyciągnie go, oznaczać to będzie, że zostało wykonane z materiału ferromagnetycznego i pasuje do płyty indukcyjnej.
To jednak nie wszystko. Dno garnka przeznaczonego do indukcji powinno być również:
- idealnie płaskie, dzięki czemu będzie doskonale przylegać do kuchenki, co pozwoli na precyzyjne rozprowadzanie ciepła na całej jego powierzchni;
- odpowiednio grube (5–10 mm) i wielowarstwowe (co najmniej 3 warstwy) – sprawi to, że nie będzie dochodzić do jego deformacji.
Warto także zwrócić uwagę na średnicę dna. Najlepiej, jeżeli będzie ona identyczna lub nieco mniejsza niż średnica pola grzewczego – wtedy zyskasz pewność, że urządzenie wykryje garnek, a proces gotowania przebiegnie bez jakichkolwiek problemów. Warto jednak wiedzieć, że płyta indukcyjna może posiadać nowoczesne strefy grzejne, które dostosowują się do rozmiaru garnków czy patelni. Takie rozwiązania posiada w swojej ofercie Electrolux – zastosowano w nich strefy Infinite, zapewniające efektywne i wydajne podgrzewanie.
Materiał ma znaczenie!
Podczas zakupu garnków do płyt indukcyjnych warto także zwrócić uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane. Muszą być bowiem odporne na uszkodzenia, korozję i zarysowania, dzięki czemu sprawdzą się na przestrzeni wielu lat.
Do najbardziej polecanych rozwiązań zaliczamy garnki ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Świetnym rozwiązaniem są również te z powłoką ceramiczną, które nie wchodzą w jakiekolwiek reakcje z żywnością i nie wydzielają szkodliwych związków pod wpływem wysokiej temperatury. Z czego lepiej zrezygnować? Przede wszystkim z produktów aluminiowych oraz miedzianych – nie są wystarczająco trwałe i szybko mogą pojawić się na nich zarysowania czy urazy mechaniczne.
Zadbaj o szczegóły
Na koniec warto wziąć pod uwagę dodatkowe kwestie, które będą miały wpływ na komfort gotowania. Pierwszą z nich są uchwyty garnków – powinny być wykonane z nienagrzewających się materiałów. Dzięki temu bezpiecznie zdejmiesz je z rozgrzanej płyty indukcyjnej i tym samym nie narazisz się na oparzenie. Drugą kwestią jest odpowiednia pokrywa – dopasowana do garnka pod względem średnicy. Najlepiej, jeżeli będzie ona wykonana ze szkła odpornego na wysokie temperatury. Zwróć również uwagę na to, by posiadała nienagrzewający się uchwyt, a także ranty.