Rozgrzewające hity tej jesieni – 3 dania jednogarnkowe na bazie pomidorów
Pomidory uwielbiają wszyscy, a dania przygotowane na ich bazie mogą wspaniale rozgrzewać w czasie chłodnych, jesiennych dni. Mało kto jednak lubi bawić się w wielogodzinne stanie przy garnkach, by zjeść smaczny posiłek. Na szczęście poniższe przepisy pozwolą Ci przygotować trzy niesamowicie szybkie dania jednogarnkowe z pomidorami, które zachwycą członków Twojej rodziny.
Dobre przygotowanie, czyli przepis na sos z pomidorów, który będzie bazą wielu potraw
W czasach rosnącej inflacji liczy się każdy grosz, zamiast więc kupować gotowe przetwory pomidorowe, zrób je samodzielnie. W tym przypadku powinna zainteresować Cię organizowana na pomidory promocja – Gazetkowo.pl podpowie Ci gdzie i kiedy kupić odmianę malinową lub śliwkową w najlepszej cenie. Gdy już zaopatrzysz się w odpowiednią ilość pomidorów, przygotuj słoje, w których będziesz przechowywać sos. Szklane naczynia należy dokładnie umyć oraz osuszyć. Następnie umyj i sparz pomidory. Pamiętaj, by przed zalaniem ich wrzątkiem naciąć delikatnie skórkę. Po kilku minutach owa skóra odejdzie bez problemu, a Ty będziesz mógł wrzucić pokrojone pomidory na rozgrzany olej. Delikatnie je podduś i poczekaj aż puszczą sok. Całość posól oraz popierz i przelej do słoików. Taką bazę wykorzystasz do kolejnych przepisów.
Gulasz pomidorowy z azjatycką nutą
Pierwsze proponowane danie jest proste, szybkie w przygotowaniu i dosyć tanie. Aby przyrządzić gulasz, potrzebujesz kawałek filetu z indyka, cebulę, czosnek, kukurydzę, imbir, podstawowe przyprawy oraz przygotowany wcześniej sos. Pokrojoną cebulę oraz czosnek wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż. Następnie dorzuć kawałki indyka, dodaj sól oraz pieprz. Gdy mięso się zarumieni, możesz zetrzeć kawałek korzenia imbiru. Całość zalej sosem pomidorowym i wrzuć odsączoną kukurydzę. Takie danie możesz doprawić także ostrą papryczką, jeśli lubisz pikantne smaki. Porcja tego gulaszu poratuje Cię nawet w czasie największych chłodów.

Meksykańskie klimaty w pomidorowym sosie
Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem gotowania, czy też do kuchni zaglądasz sporadycznie, poradzisz sobie doskonale z przygotowaniem flagowego dania meksykańskiego. Chilli con carne, bo o nim mowa, to potrawa, którą znają wszyscy, a jej ugotowanie jest banalnie proste. Kup jedną czerwoną, paprykę, cebulę, czosnek, puszkę czerwonej fasoli, 0,5 kg mielonej wołowiny dobrej jakości. Nie zapomnij też o swoim sosie pomidorowym. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, niezbędna będzie sól, pieprz ostra papryka, oregano, kmin rzymski, chilli w proszku. Warzywa pokrój drobno, przesmaż na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula już się zeszkli, dodaj mięso i rozdrobnij je widelcem. Po kilku minutach wsyp wszystkie przyprawy, a na koniec składniki zalej sosem. Odsączoną z zalewy fasolę dorzuć na sam koniec, by się nie rozgotowała.
Pomidorowo-dyniowa wariacja na temat leczo
Jeśli mowa o daniach jesiennych, to nie można nie wspomnieć o dyni. Wielka, pomarańczowa, o słodkawym smaku – jest charakterystyczna i wspaniale komponuje się z pomidorami. W listopadzie dynia będzie doskonałym zamiennikiem dla cukinii przeważnie wykorzystywanej do przygotowania leczo.

Aby przyspieszyć cały proces, wybierz odmianę Hokkaido. Taką dynię możesz pokroić wraz ze skórką, ponieważ mięknie ona w czasie gotowania i jest jadalna. To danie pozostawia spore pole do popisu dla wyobraźni, dlatego możesz trzymać się klasycznej receptury i pomarańczowe kawałki dyni uzupełnić sosem pomidorowym, cebulą oraz papryką, ale możesz także zaszaleć, tworząc autorski przepis. Kompozycja typowo jesiennej dyni, pomidorów, wybranych przez Ciebie składników i kilku przypraw to bardzo rozgrzewająca opcja.
Pomidory w kuchni polskiej są często wykorzystywane, a tworząc samodzielnie sos bądź przecier, będziesz mógł gotować wspaniałe oraz tanie dania, które zasmakują Twojej rodzinie. Nie czekaj i już dzisiaj zabierz się za gotowanie prostych oraz pysznych potraw jednogarnkowych z pomidorową bazą.