Przepis na makowiec
Dziś Wigilia. Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na to, co zrobić na święta, to proponujemy przepis na makowiec Haliny, który otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Koła Gospodyń Wiejskich w Stajenczynkach.
Ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
350 ml mleka
35 dag masła
30 dag cukru
2 jajka + 4 żółtka
1 cukier waniliowy
Masa makowa:
50 dag maku
30 dag cukru
4 białka
1 szklanka posiekanych bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)
5 dag masła
1 cukier waniliowy
Dodatki:
lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotuj masę: mak zalej wodą, gotuj godzinę. Odcedź, osącz, wystudź i przepuść przez maszynkę trzy razy. Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i rozdrobnione bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę, połącz z masą.
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej letnie, stopione masło. Dodaj cukier waniliowy. Dobrze wyrób, odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Pozostaw jeszcze na 15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piecz ok. 50 minut w 200°C. Oblej lukrem i posyp posiekaną skórką z pomarańczy.