Warsztaty o zdrowym żywieniu w Młynie Wiedzy. Ruszył projekt #AnnualFoodAgenda
W najbliższą środę w mediach społecznościowych Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy rozpocznie się międzynarodowa kampania edukacyjna, której celem jest poprawa nawyków żywieniowych. Będzie można m.in. dowiedzieć się, w czym tkwi sekret diety Japończyków.
Już 27 maja odbędzie się wirtualne spotkanie z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Instytut razem z Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy i koncernem spożywczym MASPEX włączyli się w realizację międzynarodowego projektu #AnnualFoodAgenda, promującego budowanie świadomych postaw konsumenckich. Chodzi przede wszystkim o poprawę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży, ale nie tylko. Projekt promuje także m.in. zasady zdrowego odżywiania i uczy, jak umiejętnie gospodarować odpadami żywnościowymi.
Naukowcy z Olsztyna zaprezentują serię unikatowych infografik, które pozwolą zagłębić się w temat. Poruszone zostaną kwestie m.in. alergii pokarmowych, chorób glutenozależnych oraz antyoksydantów i prebiotyków.
Sprawdzimy w czym tkwi sekret diety Japończyków i jakie cenne składniki mają w sobie lokalnie dostępne warzywa i owoce. Dowiemy się jak przygotowywać posiłki bezglutenowe i wykorzystywać mikroskopijnych mocarzy w naszej kuchni. Nie zabraknie też wskazówek na temat niemarnowania żywności i ciekawostek o produktach wypiekowych – zachęca Iwona Kieda z IRZiBŻ PAN w Olsztynie.
Projekt realizowany jest jednocześnie w czterech krajach Unii Europejskiej: Polsce, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. Finansowany jest przez przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii. Do tej pory w projekcie wzięło udział ponad 5 tys. osób z Polski.