Posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych NAT w Toruniu
Dzisiaj odbywa się posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) Europejskiego Komitetu Regionów, które ma miejsce poza siedzibą. W trakcie dzisiejszej debaty koncentruje się na temacie odporności europejskich systemów produkcji i dystrybucji żywności w obliczu zagrożeń i kryzysów, a także na lokalnych działaniach podejmowanych w celu odpowiedzi na związane z nimi wyzwania.
– Komisja NAT odgrywa istotną rolę w Komitecie Regionów – podkreśliła już na samym początku Isilda Maria Prazeres Gomes, przewodnicząca Komisji Zasobów Naturalnych Europejskiego Komitetu Regionów – Ostatnie lata to czas zmagań z wieloma kryzysami na całym świecie – wojną w Ukrainie, pandemią koronawirusa i niedostatkiem wody, z powodu którego cierpi rolnictwo. Wobec tych wszystkich problemów konieczne jest wypracowanie nowych kierunków działań, które zabezpieczą nas na przyszłość. Kluczowym słowem debat jest więc „odporność” – na różnego rodzaju nadchodzące wyzwania.
– Województwo kujawsko-pomorskie to znakomite miejsce do rozważań na temat wyzwań współczesnego rolnictwa. Jesteśmy regionem o bardzo dużych tradycjach rolniczych. Dzięki ciężkiej pracy kolejnych pokoleń rolników, zdolnych do wprowadzania najlepszych dostępnych praktyk i rozwiązań oraz dzięki znakomitemu zapleczu o charakterze naukowym, doradczym i edukacyjnym, nasze województwo prezentuje wyjątkową pozycję pod względem wielkości produkcji żywności i jej jakości – mówił marszałek Piotr Całbecki.
Podczas pierwszej sesji dzisiejszego posiedzenia omawiano wpływ zmian klimatu na systemy żywnościowe. Latem ubiegłego roku Europa doświadczyła najgorszej suszy od 500 lat, która spowodowała poważne skutki. Rekordowe temperatury i niskie opady deszczu doprowadziły do wysuszenia rzek, pożarów lasów i nieurodzaju roślin, co jeszcze bardziej podniosło ceny żywności. W dyskusji wzięli udział eksperci, takie jak prof. Ireneusz Sobota, kierownik Stacji Polarnej UMK na Spitsbergenie, dr Pedro Arias z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Andrzej Chodkowski, główny inspektor państwowej ochrony roślin i nasiennictwa, Isabel Paliotta z Europejskiego Biura Ochrony Środowiska, Adam Nowak, wiceprzewodniczący Europejskiej Rady Młodych Rolników oraz prof. Paweł Wiśniewski z Katedry Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu UMK.
Drugim tematem panelu dyskusyjnego jest tworzenie regionalnych strategii dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego.
Opinią w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego i wzmacniania odporności systemów żywnościowych naszego kontynentu, która została jednogłośnie przyjęta podczas posiedzenia plenarnego Europejskiego Komitetu Regionów, zajmował się marszałek Piotr Całbecki.
– Kryzys, z którym mamy dziś do czynienia, nie jest ani pierwszym, ani ostatnim. Dlatego musimy lepiej przygotować się na wszelkie przyszłe kryzysy, w tym te związane ze zmianami klimatu i utratą bioróżnorodności. W przyjętym dokumencie Komitet Regionów wzywa Komisję Europejską do wzmocnienia lokalnych systemów żywnościowych. Rozwój zrównoważonych lokalnych systemów żywnościowych to najlepszy sposób na zagwarantowanie wysokiej jakości żywności i godziwych dochodów naszych rolników – podkreślał wówczas marszałek Piotr Całbecki.
– Żywność [w państwa członkowskich Unii Europejskiej] jest najwyższej jakości – to jest podstawa, na której możemy budować przyszłość. Zależy nam na tym, aby być najlepszymi teraz i w przyszłości, dlatego tak ważne jest, żebyśmy wspierali nasze rolnictwo, a nie je ograniczali. Najważniejsze jest utrzymanie równowagi między terenami wiejskimi a miejskimi. To właśnie staramy się wdrażać w Bawarii. To proces, który trwa – nie staje się z dnia na dzień. Pracujemy na tym od wielu lat i zależy nam na tym, aby tereny wiejskie zachować w jaki najlepszej formie – mówiła eurodeputowana Marlene Mortler.
Kluczowym elementem naszego bezpieczeństwa żywnościowego jest rozwój silnych lokalnych i regionalnych systemów żywnościowych. Zwiększenie ich przyszłej odporności ma fundamentalne znaczenie. Obejmuje to: promowanie różnorodnej regionalnej i lokalnej produkcji żywności, pełne wykorzystanie potencjału lokalnych łańcuchów dostaw oraz zamówień publicznych na żywność oraz ułatwianie innowacji wspierających małe gospodarstwa rolne i lokalną produkcję żywności. W trakcie dzisiejszej debaty, w której uczestniczyli Marlene Mortler, sprawozdawczyni raportu Parlamentu Europejskiego dotyczącego bezpieczeństwa żywnościowego, oraz inni eksperci, omawiano, w jaki sposób regionalne strategie bezpieczeństwa żywnościowego mogą przyczynić się do budowy bardziej odpornego i zrównoważonego systemu żywnościowego. W spotkaniu wzięli udział również Christina Borchmann, dyrektor ds. planów strategicznych wspólnej polityki rolnej Komisji Europejskiej, Natalija Slobodian, dyrektor departamentu ds. zmian klimatu i ochrony środowiska ukraińskiej spółki energetycznej DTEK, oraz Vivien Franck z Międzynarodowej Rady na rzecz Lokalnych Inicjatyw Środowiskowych (ICLEI).
NAT, czyli Komisja Zasobów Naturalnych, jest jedną z istotnych komisji roboczych działających w ramach Komitetu Regionów, ważnego gremium doradczego w strukturach Unii Europejskiej, uznawanego za głos regionów w Brukseli. W skład komisji NAT wchodzi ponad stu samorządowców reprezentujących wszystkie dwadzieścia siedem państw Wspólnoty. Prace NAT koncentrują się na różnorodnych zagadnieniach, takich jak rozwój obszarów wiejskich, rolnictwo, ochrona konsumentów oraz zdrowie. W obecnej kadencji szczególną uwagę poświęca się tzw. agendzie wiejskiej dla Europy oraz zdrowiu publicznemu.