Rusza kampania „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”
Urząd Marszałkowski w Toruniu rozpoczął doroczną kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. Ten unikatowy sposób obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości w województwie stał się już tradycją, łącząc ze sobą oficjalne uroczystości i rodzinne spotkania przy stole, z gęsiną w roli głównej.
– Z satysfakcją możemy mówić o naszym sukcesie, jakim jest ożywienie w Kujawsko-Pomorskiem zwyczaju wspólnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości, którego nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina. Niech listopadowe biesiadowanie upłynie Państwu w ciepłej i radosnej atmosferze. Bądźmy razem i z dumą świętujmy rocznicę odzyskania niepodległości, w otoczeniu rodziny i przyjaciół, przy kujawsko-pomorskiej gęsinie – zachęca marszałek Piotr Całbecki.
W tym roku świętujemy już 103. rocznicę odzyskania niepodległości. W całym regionie zaplanowano z tej okazji serię uroczystości, a już niedługo powinniśmy także poznać ich dokładny harmonogram. W województwie kujawsko-pomorskim tradycją stała się towarzysząca obchodom akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Finałowy Festiwal Gęsiny odbędzie się w weekend poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości (6-7 listopada) na placu przy Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki w Toruniu. Znani kucharze i celebryci poprowadzą pokazy i degustacje. Pojawią się m.in. prezenter i kucharz Karol Okrasa, aktorka Katarzyna Bujakiewicz, prezenter pogody Jarosław Kret, a także uczestnicy programu MasterChef Junior: Kazik Józefowicz i Jagoda Łaganowska. Na mieszkańców regionu oraz smakoszy gęsiny z całej Polski czekają konkursy, warsztaty i akcje specjalne poprzedzające finał na Jordankach.
Nie zabraknie także tradycyjnego wyróżnienia, przyznawanego od 2012 roku – Złotego Półgęska. Zawalczą o niego najlepsi producenci gęsiny, swoimi najbardziej wyjątkowymi produktami. Z kolei do akcji „Czas na gęsinę” mogą zgłaszać się lokale gastronomiczne z całej Polski. Akcja jest skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do swojego menu gęsinę, na co najmniej miesiąc. Dla tych, którzy będą woleli pozostać w domach, zorganizowany będzie Wirtualny Ryneczek. W ofercie znajdą się produkty wystawców biorących udział w Festiwalu Gęsiny.