Święto gęsiny w Toruniu za nami. Co się działo?
Pokazy kulinarne, degustacje, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła – w Toruniu zakończył się coroczny Festiwal Gęsiny, organizowany w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Specjały z gęsiny stały się tradycyjnym elementem obchodów Narodowego Święta Niepodległości w Kujawsko-Pomorskiem. Wydarzenie odbyło się w CKK Jordanki.
W sobotę festiwalowi goście byli świadkami przyrządzania popisowych dań znanych szefów kuchni – Karola Okrasy, kucharza i prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, oraz uczestników programu MasterChef Junior, Jagody Łaganowskiej i Kazika Józefowicza. Plac na Jordankach zamienił się w największy jarmark gęsinowy w Polsce. Na odwiedzających czekały świeże tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne i ekologiczne, a także rękodzieło. Dla dzieci przygotowano liczne atrakcje, wśród nich konkursy z nagrodami i projekcje filmów.
Podczas akcji tradycyjnie zorganizowano konkurs adresowany do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa. Marszałek województwa Piotr Całbecki osobiście wręczył laureatom prestiżowe wyróżnienie cenione wśród hodowców i producentów gęsiny – Złoty Półgęsek. Nagrodę w tym roku otrzymała Irena Olejniczak z Wielkopolski (firma Smaki Tradycji), za pieczoną gęsinę.
– Festiwal to główne wydarzenie naszej kampanii ,,Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” – mówił marszałek Piotr Całbecki.