Unia Europejska w Toruniu. Spotkanie Komisji Europejskiego Komitetu Regionów
Rozpoczęło się dwudniowe posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) w Europejskim Komitecie Regionów, które odbywa się w Toruniu. Marszałek Piotr Całbecki z Kujawsko-Pomorskiego zaprosił członków Parlamentu Europejskiego, ekspertów Komisji Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych, jak również przedstawicieli świata nauki i organizacji pozarządowych. Dzisiaj poruszane były tematy dotyczące ochrony konsumentów, narzędzi wzmacniających zrównoważone rolnictwo oraz polityki rybołówstwa. W drugim dniu obrad debata będzie dotyczyć odporności europejskich systemów produkcji i dystrybucji żywności na zagrożenia i kryzysy.
– To wielka przyjemność i zaszczyt móc otworzyć posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych Europejskiego Komitetu Regionów w Ratuszu Staromiejskim, najbardziej reprezentacyjnym miejscu Torunia, miasta, w którym 550 lat temu urodził się Mikołaj Kopernik – powiedział na rozpoczęcie marszałek Piotr Całbecki. – Dzisiejsze spotkanie jest kontynuacją przygotowanej przeze mnie i jednogłośnie przyjętej podczas posiedzenia plenarnego Komitetu Regionów opinii w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych naszego kontynentu. Niezwykle istotne jest, aby działania podejmowane przez Parlament Europejski były oparte i uwzględniały ocenę tych, którzy są najbliżej mieszkańców – obywateli Unii Europejskiej.
– Podczas dyskusji poruszymy kwestię problemów, które dotykają wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej, m.in. rolnictwa, zdrowia i kultury turystyki. Będziemy starali się znaleźć jak najlepsze rozwiązania. Kluczowym słowem naszych debat będzie „odporność” – na różnego rodzaju nadchodzące wyzwania – mówiła Isilda Maria Prazeres Gomes, przewodnicząca Komisji Zasobów Naturalnych Europejskiego Komitetu Regionów.
– 70 procent praw, które „są tworzone w Brukseli”, to prawa wdrażane lokalnie w naszych regionach, województwach, gminach, miastach. Opinia, którą będziemy wypracowywać podczas naszych spotkań zostanie następnie przekazana do Parlamentu [Europejskiego] i Rady [Europejskiej], a te decyzje dalej będą wpływały na ostateczny kształt prawodawstwa unijnego – wyjaśniła Dorota Tomala, wiceszefowa Komisji NAT w Komitecie Regionów. – W związku z jutrzejszą konferencją poświęconą bezpieczeństwu żywnościowemu zdecydowaliśmy się na wyjazd poza Toruń, aby w praktyce pokazać członkom komisji, jakie zmiany zaszły w uprawie ziemi w naszym kraju w ciągu ostatnich lat – dodała.
Komisja Zasobów Naturalnych jest jedną z merytorycznych komisji roboczych Komitetu Regionów, który jest ważnym organem doradczym w strukturach Unii Europejskiej, reprezentującym głos regionów w Brukseli. W jej skład wchodzi ponad stu przedstawicieli samorządowych z dwudziestu siedmiu państw członkowskich UE. Prace tej komisji koncentrują się na różnorodnych tematach, takich jak rozwój obszarów wiejskich, rolnictwo, ochrona konsumentów i zdrowie. W obecnej kadencji szczególny nacisk położony jest na tzw. agendę wiejską dla Europy oraz zdrowie publiczne.
Członkowie komisji odbywają pięć spotkań w ciągu roku, z czego cztery mają miejsce w Brukseli, a jedno jest organizowane poza siedzibą. Wybór miejsca wyjazdowego spotkania był przedmiotem rywalizacji między Kujawsko-Pomorskim a innymi regionami, takimi jak Prowansja i Hiszpania.