Zdrowa żywność od rolników z regionu. UMK włącza się do akcji
Wysokie jakościowo produkty od rolników z kujawsko-pomorskiego można zamawiać on-line i skorzystać z bezpłatnej dostawy do jednego z kilku punktów w mieście. Jeden z nich zlokalizowany został m.in w Auli UMK przy ul. Gagarina. Dostawa do punktu jest bezpłatna. Uczelnia rozpoczęła także badania marketingowe i związane z certyfikacją w programie.
Lokalna Żywność to serwis, działający w ramach pilotażowego programu Krótkiego Łańcucha Żywności, realizowanego przez Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku. To miejsce, gdzie można kupić produkty prosto od rolników i wytwórców z województwa kujawsko-pomorskiego. Dla wytwórców to szansa na promocję działalności, a dla nabywców – na pozyskanie zdrowych, regionalnych produktów. Sprzedaż w e-sklepie odbywa się w formie okienek zakupowych. W praktyce działa to tak, że w danym tygodniu klienci mogą dokonywać zakupów, a następnie odebrać je w wyznaczonym miejscu i czasie. Aktualne okienko zakupowe potrwa do 28 maja do godz. 12.00. Paczkę z zamówionymi produktami będzie można odebrać 1 czerwca w kilku miejscach w Toruniu, m.in. w punkcie podawczym Urzędu Marszałkowskiego (w budynkach na pl. Teatralnym i przy ul. Skłodowskiej-Curie).
Patronem pilotażowego programu został także Uniwersytet Mikołaja Kopernika. W związku z tym trzeci z punktów odbioru zakupionej żywności zlokalizowano w Auli UMK przy ul. Gagarina 11. Swoją paczkę z żywnością będzie mozna tutaj odbierać w godzinach 15:00-16:00.
Portal UMK podkreśla, że udział uczelni w programie nie ogranicza się jedynie do udostępnienia punktu odbioru. Socjolodzy z UMK prowadzą także badania marketingowe, które pozwolą m.in. ocenić potrzeby i preferencje związane z nabywaniem żywności wysokiej jakości przez mieszkańców Torunia. Natomiast Wydział Chemii UMK będzie opracowywać sposoby certyfikacji wybranych produktów.