Świąteczne pierniki według tradycyjnych przepisów
Nic nie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia tak dobrze, jak zapach pierników wypełniających dom. Ten prosty wypiek nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Co więcej, świąteczne pierniki to idealny sposób na zapewnienie dzieciom rozrywki podczas świątecznych przygotowań. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne pierniki, koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Miłej lektury!
Krótka historia pierników
Od ciastek o świątecznych kształtach po wyjątkowo zdobione domki, pierniki stały się nieodzownym kulinarnym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie zawsze tak było. Jeden z najstarszych angielskich przepisów został napisany w XV wieku, natomiast najdawniejsze receptury polskie pochodzą z 1725 roku.
Średniowieczne pierniki wytwarzane były z miodu i bułki tartej, które mieszano z szafranem i pieprzem, tworząc sztywną masę, którą następnie formowano w kwadrat, posypywano cynamonem i dekorowano liśćmi bukszpanu i goździkami.
Natomiast pierwszego piernikowego ludzika przypisuje się królowej Elżbiecie I, która wręczyła odwiedzającym dostojnikom upieczone na ich podobieństwa piernikowe ciasteczka.
Tradycyjny przepis na pierniki
Składniki:
- 110 g masła
- 225 g melasy
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki imbiru
- 175 g cukru
- 2 duże jajka
- 75 ml ciemnego rumu
- 75 ml mleka
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180℃. Natłuść i wyłóż formę do pieczenia o gramaturze 900 g.
- Delikatnie podgrzej masło i melasę w małym rondlu, aż masło się rozpuści.
- Do dużej miski przesiej mąkę i zmielony imbir. Dodaj brązowy cukier, a następnie masło i melasę.
- Ubij jajka z mlekiem i rumem, a następnie dokładnie wymieszaj z powstałym wcześniej ciastem.
- Ciasto wlej do przygotowanej formy i piecz około 40-50 minut.
- Zanim wyjmiesz ciasto, poczekaj, aż ostygnie w formie.
Z ciasta piernikowego można zrobić wiele ciekawych konstrukcji, ponieważ po upieczeniu jest bardzo wytrzymałe.