Ruszyła 31. edycja Welconomy Forum in Toruń [ZDJĘCIA]
Dzisiaj rozpoczęła się 31. edycja Welconomy Forum in Toruń. To jedno z najważniejszych w Polsce konferencyjnych wydarzeń biznesowych. Uczestnicy mogą się spodziewać paneli dyskusyjnych oraz inspirujących wystąpień przedstawicieli ze świata gospodarki, polityki, nauki oraz sektora samorządowego. Wydarzenie potrwa do jutra. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.
Tradycyjnie podczas inauguracji forum wręczono wyróżnienia. Laureatką nagrody im. prof. Stefana Mellera została Marta Saldat, studentka 4 roku Academia Copernicana, nagrodzona za najlepszy start-up. Stworzyła firmę, która zajmuje się wypiekiem różnego rodzaju przysmaków dla psów, takich jak torty i ciasteczka.
Wręczono również nagrody dla Ambasadorów Welconomy. W tym roku wyróżniono cztery kobiety. Są to : Magdalena Sobkowiak-Czarnecka (absolwentka na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, pracowała w Komisji Europejskiej w Brukseli, korespondentka TVP i Polsatu, a obecnie podsekretarz stanu w KPRM ds. Unii Europejskiej), Edyta Zakrzewska (radna powiatu toruńskiego, kieruje Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy), Urszula Jóźwiak (tworzy publikacje na temat społecznej odpowiedzialności biznesu) oraz Agnieszka Odachowska-Piosik (prezeska fundacji Razem dla Rozwoju Obszarów Wiejskich).
Ambasadorem Polskiej Gospodarki został Paweł Makuch (prezydent Pruszkowa od 2018), z kolei Szmaragd Welconomy trafił do Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej, twórczyni marki „Iga Sarzyńska wzrusza Toruń”.
Po wręczeniu nagród odbyła się sesja plenarna „Polska, Europa, świat – era zmian”. Wśród prelegentów znaleźli się między innymi wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski, sekretarz stanu w KPRM Magdalena Sobkowiak-Czarnecka oraz senator Krzysztof Kwiatkowski.
Zwróciliśmy uwagę na bezpieczeństwo żywnościowe. Zapotrzebowanie na żywność na świecie ciągle rośnie. Wyzwania środowiskowe i klimatyczne zajmują duże miejsce w obecnej dyskusji. Musimy zwracać uwagę na to,, jak na nie odpowiedzieć, ale muszą mieć one charakter zdroworozsądkowy. Stawiamy jako resort na to, aby promować to co polskie, aby konsumenci dokonywali świadomych wyborów – podkreślał wiceminister Krajewski. – Są obszary, które trzeba z Zielonego Ładu wyrzucić. Są też obszary wypełniane od lat, jak dywersyfikacja upraw czy zazielenianie. To niepokojące, że po 20 latach obecności Polski w UE musimy przypominać, jak to wyglądało dawniej. Wykorzystanie środków było wzorowe. Dzisiaj nie ma praktycznie budynku samorządowego czy gminnego bez tablicy o tym, iż było tam wsparcie ze środków unijnych. Przepisy nie powinny blokować rozwoju, a go wspierać.
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka zwróciła uwagę na rolę fake newsów i ich wpływ na odbiór informacji:
Co drugi Polak świadomie unika dostępu do informacji. To sprawia, że łatwiej jest nami manipulować. Bardzo dużą rola fake-newsów ma wpływ na nastroje dotyczące obecności Polski w Unii Europejskiej. Rośnie grupa przeciwników UE. Chciałbym, aby opinie były wyciągane na podstawie faktów, a nie fake-ów.
Wskazała również, jakie wyzwania europejskie stoją w najbliższym czasie przed Polską:
Obejmujemy 1 stycznia 2025 roku prezydencję w UE. Odkąd jesteśmy w Unii, Parlament Europejski był dość zgodnym ciałem, pytanie jak głosy rozłożą się po 9 czerwca i ilu pojawi się eurosceptyków. Drugie pytanie – kto będzie rządził w Białym Domu? Trzecie – prezydencja Węgier, do niedawna Orban miał być ukarany za wspieranie Rosji, ale z tego zrezygnowano. Jak w takim razie Węgry będą pełnić prezydencję?
Zdaniem senatora Krzysztofa Kwiatkowskiego jesteśmy w momencie, w którym kończy się karnawał dobrobytu, jednak jest nadzieja, że nie spełni się najstraszniejszy scenariusz – wojna na terenie Polski.
Powoli wchodzimy w czasy sztucznej inteligencji – dodał Kwiatkowski. – Czy jesteśmy przygotowani na to, by część decyzji można byłoby jej przekazać? Są już kraje, w których używa się sztucznej inteligencji do pomocy w podejmowaniu decyzji.
Z kolei prezes zarządu Krajowej Spółki Spożywczej, Marek Zagórski, zwrócił uwagę na sprawy związane z bezpieczeństwem żywnościowym:
Kryzysy, które nas dotykały w ostatnim czasie, uświadomiły nam wiele kwestii, choćby to, iż poczucie, że nie musimy się przejmować o żywność, jest poczuciem złudnym. Zderzamy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Groźne jest traktowanie przez Rosję żywności jako broni oraz narzędzia wpływu, choćby dla Afryki. Należy budować bezpieczeństwo żywnościowe w relacji z rolnikami w Polsce i Europie. Musimy zyskiwać odporność w wielu aspektach, ale także myśleć o tym, że na końcu łańcucha produkcyjnego jest konsument, o którego musimy dbać, dostarczając mu produkty jak najwyższej jakości. To zadania, które stoją przed nami w obecnej trudnej sytuacji.