Kiedy ruszy SOR w Szpitalu Miejskim? Jest oświadczenie dyrektora lecznicy

Box2 Wiadomości
fot. Łukasz Piecyk

Szpitalny Oddział Ratunkowy przy Specjalistycznym Szpitalu Miejskim im. Mikołaja Kopernika miał ruszyć dzisiaj. Tak się jednak nie stanie. Na przeszkodzie stanęły kwestie formalne.

Oświadczenie w tej sprawie wydała dyrektor szpitala, Justyna Wileńska. Czytamy w nim:

Z uwagi na kwestie formalne związane z funkcjonowaniem oraz finansowaniem świadczeń opieki zdrowotnej w powstającym Szpitalnym Oddziale Ratunkowym (SOR) w strukturach Specjalistycznego Szpitala Miejskiego im. Mikołaja Kopernika, informujemy, że przekształcenie obecnej Izby Przyjęć w SOR zostało przesunięte i nie nastąpi 1 kwietnia 2022 r.

Nieprzerwanie mają trwać ustalenia dotyczące warunków umowy, dzięki której będzie możliwe funkcjonowanie oddziału. Rozmowy w tej sprawie prowadzone są z kujawsko-pomorskim oddziałem NFZ.

Pragniemy jednak zapewnić, że przesunięcie terminu otwarcia SOR nie wpłynie na bezpieczeństwo zdrowotne pacjentów i mimo braku formalnej zmiany nazwy „Izby Przyjęć” na „SOR” Specjalistyczny Szpital Miejski udzielał będzie pełnego zakresu świadczeń niezbędnych dla ratowania życia i zdrowia mieszkańców naszego miasta i okolic – dodaje dyrektor w swoim oświadczeniu.

Tagged