Kraska: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Box2 Wiadomości
Fot. Pixabay

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe – powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Z punktu czysto medycznego, epidemiologicznego, otwieranie restauracji, otwieranie hoteli, a także siłowni czy też branży fitness powoduje – to są naprawdę twarde badania naukowe – zwiększoną liczbę zakażeń – podkreślił w piątek rano w Programie Pierwszym Polskiego Radia wiceminister Kraska.

Zauważył, że w restauracji trudno przestrzegać reżimu sanitarnego, bo cały czas klienci nie pozostają w maseczkach, spotykają się ze znajomymi i przebywają w niej dłużej niż 15 minut.

Transmisja wirusa jest tutaj zdecydowanie większa – zaznaczył.

Powołał się na badanie Uniwersytetu Stanforda, które pokazało na przykład, że jeden dzień otwarcia restauracji w Chicago przełożyłby się w ciągu miesiąca na 600 tys. nowych zakażeń.

Dodał, że jeśli faktycznie chcielibyśmy ograniczyć rozprzestrzeniania wirusa, to obłożenie restauracji nie powinno być większe niż 20 proc.

Tak wyglądają te amerykańskie badania. Inne badania to potwierdzają, że te miejsca są miejscami wysokiego ryzyka. To nie stoki powodują, że się zakażamy, ale potem wracamy do hoteli, do restauracji. Mieszają się różne grupy wiekowe. Łatwo dochodzi niestety do zakażeń – zaznaczył wiceminister.

Ponadto zauważył, że luzowanie nałożonych obostrzeń powinno odbywać się powoli. Przypomniał, że od 1 lutego w reżimie sanitarnym otworzą się galerie handlowe, galerie sztuki i muzea, a do szkół w trybie stacjonarnym uczęszczać będą tylko najmłodsi uczniowie klas I-III. (PAP)

Autorka: Klaudia Torchała

Tagged

3 thoughts on “Kraska: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

      1. KAŻDA ?!
        Kiedyś takie brednie pochodziły od naukowcòw radzieckich.
        Otòż…
        ŻADNA !!
        Wszędzie jest inaczej. W ròźnych krajach inna jest kultura, obyczaje… inne zachowania klientòw.
        Nawet w jednym kraju, w jednym mieście lokale gastronomiczne są ròżne.
        P.S. Proszę podać nazwę jednej restauracji np. w Toruniu, ktòra odpowiada badanymi parametrami, tamtej chicagowskiej restauracji-
        – skoro
        KAŻDA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *