O bezpieczeństwie żywnościowym. Toruń będzie gospodarzem posiedzenia Komisji Zasobów Naturalnych
Wiosną w Toruniu odbędzie się posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych Europejskiego Komitetu Regionów. Wydarzeniu towarzyszyć będzie konferencja poświęcona bezpieczeństwu żywnościowemu. Do naszego regionu przyjadą europejscy eksperci, politycy i przedstawiciele organizacji pozarządowych.
Komisja Zasobów Naturalnych zrzesza ponad setkę ponad 100 burmistrzów, radnych i prezydentów regionów. Zajmuje się tematami związanymi z rozwojem obszarów wiejskich, zdrowiem, rolnictwem, leśnictwem, rybołówstwem, ochroną ludności, ochroną konsumentów i turystyką.
Posiedzenie Komisji w Toruniu odbędzie się na zaproszenie Piotra Całbeckiego, marszałka województwa kujawsko-pomorskiego. W wydarzeniu wezmą też udział członkowie Parlamentu Europejskiego, eksperci Komisji Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych, reprezentanci świata nauki i organizacji pozarządowych oraz przedstawiciele Szwecji (która będzie wówczas sprawować prezydencję w Unii Europejskiej) i naszych partnerskich regionów na Ukrainie.
– To bardzo duże wyróżnienie dla naszego województwa. Tematyka nie jest przypadkowa i wiąże się z przygotowywaną przeze mnie opinią Komitetu Regionów w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego. Będzie to okazja do debaty na temat politycznego oddźwięku zawartych w niej postulatów oraz prezentacji szerokiemu gronu odbiorców nowoczesnych narzędzi pozwalających na wczesne ostrzeganie przed gwałtownymi zjawiskami pogodowymi oraz obrazowanie postępujących zmian klimatu. Ponieważ nasz region jest krajem rolniczym, chciałby też, by podczas konferencji zaprezentowane zostały nowe unijne ramy pomocy dla rolnictwa – informuje Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.
Marszałek opinię Europejskiego Komitetu Regionów w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego zaprezentował ostatnio podczas obrad Komisji Zasobów Naturalnych. Projekt dokumentu został przyjęty jednogłośnie. Wśród zawartych w nim zaleceń znalazły się m.in. wezwanie do przemodelowania unijnej polityki rolnej.
Rolnictwo znalazło się w trudnej sytuacji, na co wpływ mają m.in. zmiany klimatu, pandemia czy wojna za naszą wschodnią granicą.
– Europejski Komitet Regionów zdecydowanie popiera chęć zwiększenia suwerenności żywnościowej UE (…) i podkreśla, że działania w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego, do których UE została zmuszona (…), należy wykorzystać (…) także do poprawienia jakości życia i konkurencyjności gospodarki – czytamy w projekcie dokumentu.
Ostateczne przyjęcie opinii przez Komitet Regionów zaplanowane zostało na grudniową sesję plenarną. Później zostanie przedstawiona Radzie Europejskiej, Parlamentowi Europejskiemu i Komisji Europejskiej.
Z kolei w Toruniu konferencja poświęcona bezpieczeństwu żywnościowemu zaplanowana jest na maj przyszłego roku i wpisuje się w obchody 550. rocznicy urodzin Mikołaja Kopernika. Ma to być okazja do zaangażowania obywateli w bezpośrednią debatę z przedstawicielami unijnych instytucji.