Młyn Wiedzy zaprasza na kulinarny piknik do Torunia i Bydgoszczy
16 i 17 lipca przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu odbędzie się kulinarny piknik „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”. 17 lipca wydarzenie zostanie również zorganizowane przed Młynami Rothera w Bydgoszczy. Gościem specjalnym toruńskiej edycji pikniku będzie Jasiek Kuroń. W Bydgoszczy pojawią się natomiast Ewa Wachowicz i Michał Korkosz „Rozkoszny”.
Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy realizuje projekt pn. “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”, którego celem jest przybliżenie mieszkańcom Torunia i regionu zagadnień polskiego dziedzictwa kulinarnego, a także tradycji browarniczych i winiarskich.
Sobota z Jaśkiem Kuroniem
W sobotę od godz. 11.00 uczestnicy pikniku będą mieli okazję samodzielnie przemielić ziarna na mąkę, dowiedzieć się jak wypiekać chleb na zakwasie i posłuchać o kuchni słowiańskiej. KGW z Łubianki przygotują staropolski bigos i zupę z pokrzyw. Gościem specjalnym tego dnia będzie Jasiek Kuroń, który przeprowadzi pokazy gotowania wraz z degustacją.
Kulinarny piknik w niedzielę
W niedzielę toruński piknik rozpocznie się o godz. 10.30 wykładem o tradycjach kulinarnych dawnego Torunia. Z kolei o godz. 13.00 w Centrum Innowacyjnej Edukacji będzie można wysłuchać prelekcji poświęconej browarom i winnicom Torunia. Uczestnicy warsztatów będą mogli m.in. nauczyć się zasad odpowiedniego zachowania przy stole i poznać zdrowotne właściwości ziół i przypraw. Dodatkowo, naukowcy z PAN opowiedzą o glutenie i celiakii.
Ewa Wachowicz i Michał Korkosz “Rozkoszny”
Kulinarny piknik odbędzie się także w niedzielę 17 lipca w godz. 11.00-17.00 na tarasie Młynów Rothera w Bydgoszczy. Będzie można poznać właściwości kulinarne dzikich roślin, przyjrzeć się bliżej życiu pszczół i dowiedzieć się więcej o odmianach i właściwościach ziemniaka. Uczestnicy pikniku będą też mogli… przenieść się w czasie! Dowiedzą się, co będziemy jeść w przyszłości oraz jakie są alternatywy dla tradycyjnego pożywienia. W programie także pokazy kuchni molekularnej oraz spotkanie z gośćmi specjalnymi – Ewą Wachowicz i Michałem Korkoszem „Rozkosznym”, którzy opowiedzą o kulturze jedzenia w Polsce oraz o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole.
Szczegółowy program pikników można znaleźć TUTAJ .
Dofinansowano ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”, nr projektu NdS/545286/2022/2022. Kwota dofinansowania 213 685 zł, całkowita wartość projektu 213 685 zł.