Przepis na krajankę piernikową
Oto przepis za zrobienie krajanki piernikowej na święta. Publikujemy go dzięki uprzejmości Katarzyny Leszczyńskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Małej Nieszawce.
Ciasto:
600g mąki
2 jajka
1 szklanka płynnego miodu
1,5 szkl cukru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
Nadzienie: dżem, powidła, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina, pokruszona czekolada itp.. (co kto lubi)
Wykonanie: do miski wsypać wszystkie suche produkty, wymieszać, zrobić dołek, dodać miód oraz roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto wychodzi dość klejące. Oderwać kulkę wielkości pomarańczy, rozwałkować na grubość 1 cm. Podzielić na paski na szerokość 8 cm i długość blaszki.
Każdy pasek posmarować dżemem/powidłami, na połowę wysypać bakalie. Nie żałować! Składać na pół i delikatnie przygnieść. Zachować odstępy pomiędzy paskami ciasta. Piec 20 minut w temperaturze 200st.
Lukier:
1 białko ubić z 40g cukru i sokiem z cytryny
Polukrować jeszcze ciepłe ciastka i pokroić na 5cm.