Box2 Wiadomości
fot. Łukasz Piecyk

W 2020 roku Fundacja Lux Veritatis o. Tadeusza Rydzyka uzyskała 46 mln zł przychodów i 18,6 mln zł zysku netto. W dużej mierze dzięki 10 proc. wzrostowi darowizn w porównaniu z poprzednim rokiem – podaje Onet.

Dane dotyczące finansów fundacji pochodzą ze sprawozdania złożonego w Krajowym Rejestrze Sądowym. Zgodnie z danymi przytaczanymi przez Onet, przychody fundacji w 2020 r. wzrosły o 1 proc. względem 2019 r. Wpływy z darowizn wyniosły 33,9 mln zł i były o 10,4 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Spadły natomiast przychody z działalności gospodarczej w kraju – aż o 21,8 proc., do 11,3 mln zł. Ponadto, fundacja zyskała 11,1 mln zł (spadek o 17,9 proc.) ze sprzedaży wyrobów i usług (m.in. produkcja i emisja audycji telewizyjnych, produkcja i emisja reklamy telewizyjnej), a także 221,2 tys. zł ze sprzedaży towarów i materiałów (m.in. książki, płyty DVD, CD). Tutaj spadek jest bardzo widoczny, bowiem rok wcześniej było to 949 tys. zł.

Fundacja zanotowała z kolei dwukrotny wzrost z działalności gospodarczej za granicą (udostępnienie sygnału i programu telewizyjnego). W 2019 roku było to 381 tys. zł, a w 2020 – 799 tys. zł, zaś koszty działalności operacyjnej urosły o 3 proc. – do 45 mln zł.

Prezesem Fundacji Lux Veritatis jest o. Tadeusz Rydzyk. Fundacja jest m.in. nadawcą naziemnej Telewizji Trwam. W ubiegłym roku zatrudniała przeciętnie 77 osób, czyli o 8 osób więcej niż w 2019 r.

Tagged

1 thought on “Prawie 34 mln zł z darowizn dla fundacji o. Rydzyka. Poznaliśmy sprawozdanie finansowe za 2020 r.

1. ….czy ktoś przymuszał emerytów i nie tylko…..do przekazywania swojego Grosza rydzykowi?
    Ukryte wszędzie podatki z was wyciskają, nawet się o to nie pytając……..