Przepis na sernik z brzoskwiniami
Dziś prezentujemy przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami Agnieszki. Otrzymaliśmy go dzięki uprzejmości Koła Gospodyń Wiejskich w Stajenczynkach.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
• 40g mąki pszennej
•150 g cukru
•1 małe opakowanie cukru wanilinowego
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
•1 jajko
• 250 g zimnej margaryny lub masła
Na masę:
• 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
• 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki cukru wanilinowego
•4 jajka
•1 opakowanie proszku budyniowego
• 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z oboma rodzajami cukru oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. 1/3 ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
2. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka, zmiksuj. Następnie dodaj proszek budyniowy oraz śmietankę. Miksuj aż składniki dokładnie się połączą. Masę przelej na podpieczony spód, rozłóż brzoskwinie. Na wierzch zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu włóż ciasto do lodówki.